Tuesday 9 February 2016

Will Smith (Dr.Bennet Omalu) infrunta un gigant in Concussion (movie)


David si Goliat – simbolul luptei celui slab impotriva celui puternic, a fortelor aparent inegale inclestate intr-o confruntare decisiva, cu miza uriasa, a victoriei imposibile si improbabile. In final, lupta dintre bine si rau, dintre cel slab si cel puternic, dintre adevar si minciuna.Concussion movie, infruntare, Dr. Bennet Omalu, Will Smith, gigant
Deschidem dimineata televizorul sau radioul si ascultam stiri, in timp ce ne bem cafeaua si ne pregatim pentru o noua zi, ne uitam pe telefon la stiri, in masina sau in metrou, in drum spre serviciu, unii dintre noi, mai deschid si cate un ziar clasic, de hartie.
Peste tot, aceleasi stiri, aceleasi vesti…parca in fiecare zi constientizam mai mult ca lumea toata parca a luat-o razna, ca timpul nu mai are niciun fel de rabdare cu nimeni, ca lucruri rele se intampla tot timpul, peste tot. Nu e numai o parere, realitatea e ca plecam in fiecare zi la drum cu inima stransa si cu un nod: razboaie, din ce in ce mai multe, incalzirea globala, care acum nu mai e perceputa nicaieri ca fiind o fantezie stiintifica, oameni care mor de foame sau de sete la propriu, epidemii devastatoare despre care acum auzim prima data, oameni disperati, oameni speriati…uneori, pare ca nu mai avem niciun viitor. Unii dintre noi aleg sa nu se mai uite in directia aceea, sa ignore, sa traiasca ca si cum nimic din toate acestea nu ar exista. Altii poarta in suflet si in minte aceste poveri, permanent sau din cand in cand, cu sufletul greu, stiind ca ACEASTA este lumea in care vor trai copiii nostri. Si in care va trebui sa se descurce fiecare cum poate, sa se adapteze, sa supravietuiasca.
Se spune ca lucrurile rele se intampla atunci cand oamenii buni nu fac nimic. Atunci cand cei care stiu si pot nu reactioneaza, nu se ridica, nu se impotrivesc. Ceva in genul: am constatat ca nimeni nu facea nimic pana cand mi-am dat seama ca nimeni eram chiar EU. Adica, sta in puterea fiecaruia dintre noi sa schimbam ceva. Nu totul, nu dintr-o data, dar gesturile bune, atitudinile pozitive, luarile de pozitie se cumuleaza si devin puternice, aduc schimbarea necesara.
Si mai sunt acei oameni care aleg sa mute muntii din loc. Sa fie David impotriva uriasului. Sa arunce piatra la locul potrivit, pentru ca STIU si POT sa o faca asa cum trebuie.
In 2006, dupa o cariera construita din roluri mai degraba comerciale, Will Smith ne surprinde, ne impresioneaza, ne atinge cele mai sensibile fibre ale sufletului cu rolul Chris Gardner din “The Pursuit of Happyness” (“In cautarea fericirii). Povestea unui tata care se lupta cu perseverenta, curaj si uneori chiar disperare, pentru ca mai presus de orice, doreste sa-si protejeze copilul. Dincolo de mesajul sfasietor al filmului despre dreptul fiecarui cetatean american de a lupta pentru fericire (inteleasa in toate sensurile sale), ramane prestatia lui Will Smith care il are in film drept partener pe fiul sau, Jaden.
Zece ani mai tarziu, in 2016, dupa numeroase alte roluri memorabile, prin care actorul se desavarseste si isi consolideaza prestatia, Will Smith revine cu un alt rol memorabil: Dr. Bennet Omalu din “Concussion” (“Trauma”). Personaj complex, interpretat impecabil, dr. Bennet Omalu este un amestec in proportii perfect echilibrate de ambitie si modestie, de darzenie si bunatate, de spirit combativ si blandete. Originar din Nigeria, dr. Bennet Omalu pleaca, plin de speranta, sa-si construiasca o viata noua in SUA, locul cel mai aproape de rai pe care si-l poate imagina, acolo unde oamenii reusesc, prin munca, ambitie si daruire, tot ceea ce isi propun. Avand mai multe diplome si specializari obtinute la universitati de prestigiu, dr. Bennet Omalu se stabileste in Pittsburgh, unde lucreaza ca neuropatolog, sub indrumarea mentorului sau, dr. Cyril Wecht (Albert Brooks). In aceasta calitate, dr. Bennet Omalu descopera ceva ce il aduce in plin razboi cu una dintre cele mai mari, mai iubite si mai puternice organizatii din lume: National Football League (NFL – Liga Nationala de Fotbal). In acest razboi in care se angajeaza de pe pozitii net inegale (medicul nigerian nici macar nu este cetatean al SUA!), dr. Bennet Omalu are un singur gand: sa vorbeasca in numele celor care nu o mai pot vorbi si sa faca dreptate familiilor devastate ale acestora. Intr-o lume in care toti se grabesc, in care nimeni nu mai are rabdare cu nimeni, iar cei puternici castiga in fata celor slabi, dr. Bennet Omalu isi gaseste timp si resurse sa vorbeasca cu mortii si mai apoi, in numele lor, pentru a le aduce consolare si speranta celor care traiesc. Fara niciun sprijin in afara celor cativa apropiati, dr. Bennet Omalu nu da niciun pas inapoi, pentru ca numele lui african complet este Onyemalukwube, adica “if you know, come forth and speak”(daca stii, vino in fata si vorbeste). Il sustine si ii da replica magistral Alec Baldwin (dr. Julian Bailes), intr-un rol secundar de zile mari!
Pentru sufletul fiecaruia dintre noi, e un film necesar, un film care trebuie sa fie vazut! Un film pentru cei care mai cred si mai spera ca oamenii buni au puterea de a aduce binele in lume, de a face din lumea noastra un loc mai bun pentru copiii nostri.
Interpretarea lui Will Smith este absolut superba, de la accentul african atent lucrat, pana la gesturile de modestie innascuta ale omului inteligent si sigur de stiinta lui. Un rol demn de un Oscar!

10 comments:

  1. Un storyline foarte interesant, mai bun decat al imdb-ului :)! Cert este ca m-ati determinat sa merg sa vad filmul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumim pentru aprecieri! Vizionare placuta! Va fi un timp investit cu folos pentru minte si suflet!

      Delete
  2. Foarte interesant si incitant! Trebuie vazut filmul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumim pentru comentariu si da, mergi sa vezi filmul! Iti va face mare placere!

      Delete
  3. This movie sounds very very interesting. Seems he is making some interesting movies, the last one I saw was Focus and that was excellent!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Go see the movie! It's fantastic! Thank you for the appreciation!

      Delete
  4. the movie seems to be very interesting :) keep sharing your thoughts

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Yes, thank you, we will! That's the intention, and please, keep following us!

    ReplyDelete

Mickey&Mary-Lou

Mickey&Mary-Lou

Translate

Follow us

Subscribe

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Blog's stats

Mickey&Mary-Lou. Powered by Blogger.