Tuesday, 8 March 2016

International Woman's Day or Mother's Day?


International, Woman's, Day, or, Mother's, Day,



Sarbatorirea femeii intr-o zi special dedicata nu este o idee noua; se pare ca inca din antichitatea greceasca, primavara era serbata zeita Rhea, mama tuturor zeilor. Mergand pe firul istoriei, regasim in Anglia sec. al XIX-lea, o zi a mamelor – Duminica Mamei, celebrata in a patra duminica de la inceperea Postului Pastelui.
Totusi, ziua de 8 Martie, cea proclamata ca atare in 1977 de catre ONU, nu are neaparat legatura cu statutul de mama, asa cum se intampla anterior in istorie, ci cu lupta pentru drepturile femeilor (program de lucru decent, salarii mai bune, dreptul de vot) si respectarea acestor drepturi. Aceasta miscare are in spate miscari asociate mai ales cu protestele muncitoarelor din diverse tari, miscari ce au debutat la inceputul sec. al XX-lea. Femeile care erau nevoite sa munceasca pentru a intretine o familie sau cel putin pentru a completa veniturile sotului, nu primeau niciun fel de sprijin sau intelegere pentru celelalte “indatoriri” care cadeau traditional pe umerii lor si pe care, cu rare exceptii, partenerii lor nu si le asumau. Ajungeau astfel la epuizare, nemaiputand face fata si unor slujbe de uzura, de cele mai multe ori prost platite, umilitoare sau fara pic de recunoastere sociala. Acestea au fost, pe scurt, motivele pentru care femeile au iesit in strada sau au recurs la diverse forme de protest – cum ar fi grevele. Pentru a castiga putine drepturi si libertati cat sa poata trai decent! De aceste miscari se leaga ideea de celebrare a unei zile speciale a femeii.
Din pacate, regimul comunist existent in Romania anului 1977, a confiscat ideea de drepturi ale femeilor - teoretic, respectate si sustinute in acele timpuri, practic, ingropate in cutumele traditionale si in propaganda pronatalista, care promova exclusiv imaginea femeii ca mama. In acest fel, generatiile nascute atunci si multe altele dupa, cum s-ar spune, “pana in zilele noastre”, au trait cu ferma convingere ca ziua de 8 Martie este Ziua Mamei si atat. Adica, nu esti mama, nu te serbezi. Am patit-o si eu, pana sa am copil, si recunosc ca ma simteam cam exclusa, mai ales ca atunci cand incercam sa explic ce este de fapt cu ziua de 8 Martie, parea ca ma scuz penibil pentru faptul ca nu am copii. Vrei sa te serbezi, vrei floricele si felicitare, ehh, atunci trebuie sa-ti faci “datoria” fata de societate. Si eu chiar mi-as fi facut-o, doar ca natura a lucrat ceva mai mult pana sa ma ajute sa imi realizez acest vis, dar despre lupta aceasta, intr-un alt articol.
Ideea este ca am trait multe generatii cu imaginea falsa, inoculata de un sistem idiot, in care femeia era nevoita, obligata, fortata sa indeplineasca zilnic, in mod exemplar, cele doua norme de lucru: acasa si la serviciu. Si sa ne intelegem, nu in conditiile de azi, cu masini de spalat automate, mixere, masini de gatit inteligente si supermarketuri abundand de mancaruri gata preparate. NU! In conditiile unor munci istovitoare, de 8 ore, in conditiile unui transport in comun oribil, in conditiile de frig si lipsa curentului electric, in conditiile in care erau constranse, cu pretul vietii, sa faca cel putin 3 – 4 copii, pentru a-si putea relua cumva dreptul asupra propriului corp. Copii pe care se chinuiau la propriu sa-i faca si sa-i creasca, in conditiile de mai sus!
Aceasta este generatia mamelor si bunicilor noastre, cele care aveau dreptul la putina bucurie de 8 Martie. Iar celelalte femei nu contau, ca doar nu-si facusera “datoria”, nu?!
Acele femei care ne-au crescut cum au putut si carora le aplicam mental modele noastre de parenting modern, iar cand constatam ca “ne da cu virgula” si ca ele nu sunt de cele mai multe ori asa cum ne-am fi dorit, tindem sa le blamam, uitand ca au avut de infruntat un sistem care voia sa le exploateze si sa le calce in picioare sistematic. Au fost ele tari ca au reusit, iar copiii aceia, crescuti asa cum s-a putut, dar cu toata stradania, au fost cei care au intors roata istoriei!
Insa noi, copiii de atunci si adultii de acum, deveniti la randul lor parinti, le-am privit cu “ochelarii” acelor timpuri, iar pentru multi dintre noi imaginea lor a fost trunchiata, dezmembrata, falsa. Poate ca multi dintre noi ne-am simtit dezamagiti, frustrati, tristi pentru ca mamele noastre nu erau sau nu faceau ceea ce “trebuia”. Daca munceau, de ce munceau atat si nu aveau timpul necesar sa se joace cu noi, sa ne faca suficiente prajituri, sa mearga cu noi in parc…dorinte de copii. Daca erau casnice, de ce nu mergeau la serviciu ca celelalte mamici, ca sa ne ridicam frumos atunci cand eram intrebati la scoala si sa spunem: “Mama mea este inginer (sic!)!” sau si mai bine “Mama mea este doctor!”. Si vorbim aici  de perceptia copiilor de atunci, pentru ca am avut prieteni si colegi cu mamici in ambele situatii si imi aduc clar aminte ca existau nemultumiri si intr-o situatie, si in cealalta.
Cu alte cuvinte, recunosc, nu e usor sa fii femeie! In nicio epoca! Dar atunci, in acele vremuri, eticheta asta lipita de fiecare femeie era o povara greu de carat, la propriu: aceste femei curajoase erau un fel de “wonder woman” care le face pe toate cu burta la gura, cu inca trei copii dupa ea, cu sacosele pline sau goale (in functie de situatie), in mijloace de transport superaglomerate, dar cu zambetul mereu pe buze si cu coafura impecabila, ca sa fie si tati multumit, nu?!
Aceste femei destoinice au fost cele care au cimentat modelul de femeie=mama. Si nu pentru ca ar fi vrut neparat, dar pentru ca asa le-a fost bagat pe gat. Iar noi, chiar si acum, dupa 25 de ani, ne straduim pe cat putem sa aratam ca 8 Martie este Ziua Internationala a Femeilor, care au dorit sa aiba un cuvant de spus, sa fie respectate, iubite si acceptate social in toata diversitatea lor.
La multi ani tuturor femeilor din lume, care sunt si care nu sunt mame! Sunteti oricum fantastice si meritati sa fiti iubite in fiecare zi!

Va propunem un act artistic, dedicat luptei mișcărilor feministe din România și de peste hotare, ce va fi organizat, azi, 8 martie, începând cu ora 13.00, la Piața Universității, cu ocazia Zilei Femeii. (vezi link - http://m.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/lupta-miscarilor-feministe--sarbatorita--marti--printr-un-performance-artistic-409312).

5 comments:

  1. Un articol documentat. Mda, condiţia femeii nu s-a schimbat prea mult nici în ziua de azi. (PS: Sfat: încercaţi să folosiţi diacriticele.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumim pentru aprecieri, va mai asteptam cu opinii si comentarii!

      Delete
  2. Waaah! Ce de informaţii! Din păcate condiţia femeii nu s-a schimbat prea mult nici in prezent. Tot mai există prejudecăţi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumim pentru apreciere!

      Delete
    2. Da, din pacate. Si parca uneori se inregsitreaza chiar regrese!

      Delete

Mickey&Mary-Lou

Mickey&Mary-Lou

Translate

Follow us

Subscribe

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Blog's stats

Mickey&Mary-Lou. Powered by Blogger.