Tuesday 15 March 2016

 15:27:00         No comments


Capriciile primaverii, racelile si remediile lor

Capriciile, primaverii, racelile, si, remediile, lor


Vine, vine primavara…nu doar cu flori, albine si zile mai lungi. Uneori, parca o concureaza pe sora ei, toamna, si devine excesiv de generoasa in a ne face diverse cadouri: de la raceli banale la alergii enervante.
Cel mai des intalnite in acest anotimp sunt rinitele si durerile in gat. Si e normal sa fie asa, cand ai 200 C intr-o zi si aproape ca umbli in tricou, iar in ziua urmatoare iti scoti geaca
groasa, pe care tocmai ai spalat-o si ai pus-o la pastrare, pentru ca afara gradele sunt in scadere si parca sta sa ninga din nou. Oricat de rezistent ar fi organismul nostru, sistemul imunitar al tuturor este pus la grea incercarea de variatiile termice de la o zi la alta, ca sa nu mai spunem ca dupa iarna, toti suntem mai slabiti, mai putin dispusi sa o luam de la capat cu o raceala de primavara. Si totusi, uneori se mai intampla sa racim. In afara de medicatia pe care ne-o va prescrie un medic, este bine sa tinem cont de urmatoarele remedii, atunci cand simtim ca debuteaza o raceala, de cele mai multe ori cu binecunoscutele dureri in gat.
Gargara este una dintre primele masuri pe care putem sa le luam atunci cand incepem sa simtim jena in gat. Este un remediu vechi si foarte accesibil, dar este recomandat adultilor sau copiilor mai mari, care stiu sa faca gargara. Pentru durerile in gat, cele mai recomandate sunt:
- gargara cu sare, aceasta avand rol antiseptic si contribuind la reducerea inflamatiei. Se va pune o jumatate de lingura de sare intr-un pahar cu apa calduta si se va face gargara de 3 – 4 ori pe zi;
- gargara cu infuzie de curmale, preparata din patru curmale maruntite si apa. Curmalele au proprietati antiinflamatoare si ajuta la descongestionarea gatului;
- gargara cu salvie, cu rol antiseptic si descongestionant al cailor respiratorii. Se va fierbe o lingura de salvie uscata in apa, timp de 10 minute, apoi se va lasa sa se racoreasca, cu aceasta fiertura urmand a se face gargara cateva ori pe zi;
- gargara cu otet de mere natural, care are tot proprietati antiseptice, se va face utilizand o combinatie de doua lingurite de otet de mere intr-un pahar cu apa;
- gargara cu ceai de musetel sau cu ceai de eucalipt, musetelul avand rolul de a calma gatul iritat, iar eucaliptul avand proprietatea de a descongestiona caile respitatorii si de a reduce inflamatia gatului. De asemenea, infuzia de menta cu miere are efect astringent si antibacterian, calmand durerile in gat.
Consumul de miere si lamaie este indicat in cazul aparitiei durerilor in gat. Mierea are proprietati antibacteriene, contribuie la fluidizarea secretiilor si reduce inflamatia. Lamaia contine cantitati mari de vitamina C, ca si intreaga familie de citrice, toate recomandate in astfel de situatii. De asemenea, kiwi este un alt fruct care contine foarte multa vitamina C si care se poate consuma atunci cand suntem raciti. Putem face limonade foarte concentrate, cu apa plata, la temperatura camerei, pe care le putem consuma de cateva ori pe zi. Celelalte fructe mentionate sunt recomandate a fi consumate ca atare, fara excese, inclusiv in perioada de convalescenta sau pentru a ne intari sistemul imunitar.
Usturoiul este un aliat de nadejde in lupta impotriva racelilor, ca si ceapa. Consumate in stare cruda, atunci cand suntem raciti, vom beneficia de proprietatile antibacteriene si antiseptice ale acestora (cu grija sa nu invitam prea multi prieteni in vizita sau sa le consumam dupa plecarea acestora!!!).
Albastrul de metil, ieftin si disponibil in orice farmacie, poate fi folosit picurand cateva picaturi pe o bucatica de zahar cubic, acesta fiind lasat sa se topeasca incet, in gura. Orice copil mai marisor se va bucura de bucatica de zahar, chiar si colorata in albastru, si o va consuma cu placere, mai ales daca ii vom arata la sfarsit ca are limba albastra, exact ca un caine chow-chow!
Ceaiurile, desi nu sunt iubite de toata lumea, sunt excelente in cazul in care ne doare in gat si suntem raciti. Plantele cele mai recomandate in aceste situatii sunt: cimbrul sau cimbrisorul, echinaceea, teiul, musetelul, busuiocul, patlagina, mugurii de brad, macesele uscate, catina uscata. Acestea ne ajuta sa ne intarim sistemul imunitar si sa luptam impotriva racelii. Este indicat ca plantele folosite la ceaiuri sa fie cat mai aproape de forma lor naturala, achizitionate din magazine tip plafar, evitand plicurile de ceai. Infuzia se va bea calduta, imediat dupa preparare, pentru a nu-si piere proprietatile, eventual indulcita cu miere. Sfatul meu este sa va procurati, inca din timpul verii, plante de leac din piata sau din surse sigure, pe care le puteti spala bine si usca in casa. Veti avea cele mai naturale si bune plante pentru consum.
Siropurile sunt foarte utile in astfel de situatii, cele mai cunoscute si la indemana fiind siropurile din: macese, catina, muguri de brad. Acestea au mai degraba rol preventiv si se pot consuma cu apa plata, la temperatura camerei, fara excese. Ca si ceaiurile, este bine sa le achizionam din magazine naturiste sau chiar de la targurile de produse traditionale. Un sirop foarte eficient, pe care il putem face repede, chiar la noi in bucatarie, este siropul de ridiche neagra. Cumparam o ridiche neagra mai mare, neteda, rotunda, de preferat de la piata, dar, daca avem neaparata nevoie, putem lua si de la supermarket. O spalam foarte bine, taiem “motul” de la radacina, pentru a o putea aseza in pozitie stabila, intr-un castronel, si o scobim cu un cutit in partea superioara, avand grija sa nu o gaurim in partea inferioara sau lateral. In cavitatea astfel formata, vom turna zahar brun (NU miere, daca intentionam sa folosim aceast sirop pentru un copil mai mic!!!) sau miere. In cateva ore, se va forma un sirop pe care il vom consuma de 3 – 4 ori pe zi, masurand o lingura, pentru adulti sau o lingurita, pentru copii. Dupa vreo 36 de ore, veti observa ca incepe sa se oxideze, mai ales pe margini, semn ca este timpul sa o inlocuiti. Eu am intotdeauna, pe perioada sezonului rece, o astfel de ridiche in sertarul de jos al frigiderului. Se pastreaza foarte bine, intr-o punguta de plastic, iar cand observati ca incepe sa se usuce coaja, o puteti curata, rade si transforma intr-o delicioasa salata. Apoi, va refaceti “stocul” cu o ridiche proaspata.
De asemenea, salinoterapia este foarte indicata pentru prevenirea infectiilor respiratorii de sezon, mai ales la copii. Daca nu reusiti sa ajungeti intr-o salina naturala pentru un astfel de tratament, puteti face o cura de salinoterapie intr-o salina artificiala. Recomandam http://acvaticbebeclub.ro/salinoterapie, cu personal medical si conditii excelente atat pentru copii, cat si pentru adulti.
De retinut:

-       Inainte de a aplica orice tratament copiilor, mai ales celor foarte mici, ne vom consulta cu medicul de familie sau pediatru!
-       In orice situatie, este indicat sa nu facem excese si in niciun caz sa nu inlocuim cu tratamente naturiste tratamentul prescris de medic. Daca vedem ca simptomele nu dispar dupa aprox. 7 zile, este indicat sa revenim la medic, pentru ajustarea tratamentului sau pentru investigatii suplimentare.
Link-uri utile:
http://www.qbebe.ro/sanatate/homeopatie/tratamente_naturiste_pentru_gat

0 comments:

Post a Comment

Mickey&Mary-Lou

Mickey&Mary-Lou

Translate

Follow us

Subscribe

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Blog's stats

Mickey&Mary-Lou. Powered by Blogger.